Het klimaat is iets wat ons al jaren bezighoudt maar de laatste jaren staat het klimaat steeds meer in de belangstelling. In Nederland hebben we een gematigd zeeklimaat. Dit houdt in dat we milde winters, niet al te warme zomers en gedurende het hele jaar kans op neerslag hebben. Wat we de laatste jaren merken is dat het weer steeds extremer begint te worden. Als de uitstoot van broeikasgassen in hetzelfde tempo doorgaat, wordt het steeds warmer op aarde. Met grote gevolgen voor mens, natuur en milieu. Zo is de gemiddelde temperatuur van de aarde in de afgelopen 130 jaar met 1 graad gestegen. In Nederland met zelfs 1,7 graden. Zoals eerder genoemd krijgen we vaker last van extreem weer. Er komen meer stortregens, zwaardere stormen of juist lange drogere en hete perioden. Nederland is extra kwetsbaar voor overstromingen omdat ons land voor een groot deel onder de zeespiegel ligt. En de aanleg van hogere dijken is heel kostbaar.
Wat kunnen we zelf doen
Vanuit de overheid worden er al steeds meer maatregelen genomen om het milieu te sparen. Maar je kunt ook zelf aan de slag om je steentje bij te dragen. Veel mensen kiezen ervoor om zonnepanelen op hun dak of in hun tuin te laten plaatsen. Zonnepanelen leveren schone energie en zo een bijdrage aan een beter milieu. Zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar zorgen ook nog eens voor een flinke besparing op je maandelijkse energierekening. Als je enthousiast bent geworden is het verstandig om een zonnepanelen offerte aan te vragen. Zo heb je overzichtelijk wat het in jouw situatie betekent als je zonnepanelen laat plaatsen. Je hebt de eerste jaren natuurlijk de periode dat je de aanschafkosten moet terugverdienen maar na een bepaalde tijd zul je het rendement gaan merken. Zowel het milieu als jijzelf worden daar dan blij van.
Nieuwe verwarmingsbronnen
In steeds meer huizen wordt het koken en stoken op gas afgeschaft. De traditionele HR-ketel wordt vervangen door een warmtepomp. Op deze manier wordt het milieu ook gespaard. Een warmtepomp is de meest milieuvriendelijke manier om een huis te verwarmen en warm tapwater te verkrijgen. Een warmtepomp gaat zeker vijftien jaar mee, net zo lang als een HR-ketel, maar heeft minder onderhoud nodig. Omdat je met een warmtepomp geen gas gebruikt daalt de uitstoot van CO2 met vijftig procent. Het is dus zeker zinvol om eens een aantal warmtepomp offertes op te vragen om te bekijken wat het voor jou kan betekenen.