Videokaarten: let’s get lost in videogames

0
1389
Videokaarten

Voor de ultieme videogame ervaring heb je een goede videokaart nodig. Dat is het beste als je jezelf helemaal wil verliezen in de videogame. Goede graphics zorgen voor meer immersie, een belangrijk element om je één te voelen met het spel dat je speelt. Bij een spel dat al vrij pixelachtig is, zoals een 8-bit spel, hoef je niet op de graphics te letten want het is zo gemaakt. Maar bij een triple A game is het belangrijk dat je geen pixels hoeft te zien, om je helemaal in de gamewereld onder te dompelen. Videokaarten zijn hiervoor cruciaal, en er wordt tegenwoordig steeds meer verwacht van videokaarten. Waar let je nou op bij het kopen van een videokaart?

Minimum specificaties voor videokaarten

Je kunt de specificaties voor je favoriete videogame online opzoeken. Er staan altijd minimum specificaties voor videokaarten aangegeven op websites. Vervolgens is het handig om qua instellingen altijd boven de minimum specificatie te gaan zitten. Als je dat namelijk niet doet en precies op de minimum gaat zitten, heb je kans dat het spel gaat haperen. Dat is de ergste nachtmerrie van elke gamer. Ook verouderen videokaarten nogal, en worden de eisen voor triple A games jaarlijks steeds hoger. Als je hierop voorbereid wilt zijn, kun je beter gaan voor een betere videokaart, zoals bijvoorbeeld een videokaart van Asus.

Hogere instellingen

Om je spellen niet alleen te kunnen draaien maar ze er ook mooi uit te laten zien heb je een goede videokaart nodig. Je zet dan de instellingen van het spel op hoog of ultra. Voor ultra heb je echter een heel dure kaart nodig, en het verschil met hoog is voor veel mensen op het blote oog niet zichtbaar (maar wel voor de echte nerds onder ons). Ook is het verschil in prijskaartje bij deze hogere regionen aanzienlijk. Je hoeft niet altijd te gaan voor het beste, hoge instellingen zijn ook al mooi.

Grafische instellingen en immersie

Hoe werkt immersie dan? Er bestaat zoiets als suspension of disbelief. Dit is een term die gebruikt wordt vanuit de communicatiewetenschap om aan te tonen dat mensen graag een verhaaltje geloven. Je kijkt ook naar films op deze manier. Het betekent dat je je eigen ongeloof opschort om jezelf te laten entertainen. Bijvoorbeeld in fantasy films gebeuren veel on-echte dingen, maar je gelooft ze binnen de film wel om plezier te hebben. Het opschorten van ongeloof gaat makkelijker als grafische instellingen hoog zijn, dan geloof je de wereld beter. Een videokaart helpt je daarbij.